Wednesday, 23 November 2011

Kerajaan Pusat Salur RM35.6 Juta Kepada Sekolah Agama Kelantan : Bagaimana SAR di Sabah?


Kerajaan Persekutuan menyalurkan RM35.6 juta kepada 79 sekolah agama di Kelantan, termasuk RM25.1 juta yang sudah dibelanjakan untuk projek menaik taraf infrastruktur dan pembinaan bangunan baru sekolah.

Daripada bantuan RM10.5 juta itu, 51 Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) menerima RM140,000 setiap sekolah, 22 Sekolah Agama Rakyat (SAR) mendapat RM100,000 setiap sekolah dan enam Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) mendapat RM200,000 setiap sekolah. 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengambil kesempatan sempena lawatannya ke Kelantan pada 23 November 2011 lalu untuk menyerahkan peruntukan RM10.5 juta kepada sekolah-sekolah berkenaan pada majlis perjumpaan bersama 1,000 warga pendidik sekolah agama di sini, hari ini.

Dalam ucapannya, Muhyiddin berkata, “Kerajaan pusat amat mementingkan pembangunan Islam kerana ia membantu pembangunan modal insan yang seimbang. Kerajaan pusat tidak pernah meminggirkan Islam dalam pembangunan negara kerana Islam menuntut umatnya supaya menjadi maju. Islam tidak mahu umatnya hidup dalam kemunduran". Betulkah ini?.

SAR adalah sekolah persendirian yang menawarkan pendidikan formal dan sepenuh masa di peringkat rendah dan menengah dalam bidang agama Islam. SAR tertakluk di bawah Enakmen Negeri dan perlu berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Negeri. Seksyen 52 Akta Pendidikan 1996 membenarkan Menteri Pendidikan menghulurkan sumbangan kepada mana-mana institusi agama Islam walaupun persendirian.

Di Sabah prestasi pelajaran SAR amat menyedihkan sekali akibat pentadbiran sekolah yang lemah, kualiti guru yang rendah dan prasarana yang daif. Guru-guru tidak mempunyai kelayakan ikhtisas perguruan di mana tidak memiliki ijazah, dan hanya mempunyai sijil Sekolah Menengah Agama atau SPM atau Empat Thanawi sahaja. Manakala bangunan yang daif, bilik darjahnya yang kecil, perpustakaan tiada, dan banyak lagi kemudahan tambahan yang tidak terdapat di sekolah berkenaan.

Prasarana dan kemudahan di kebanyakan SAR di Sabah adalah uzur dan daif, dibina bersesak-sesak serta tidak akur kepada piawai kesihatan dan keselamatan. SAR pada masa dahulu berpegang teguh kepada prinsip bahawa pendidikan harus bebas daripada politik dan pengaruhnya supaya matlamat pendidikan tidak terjejas. Untuk mencapai matlamat dan jika ingin melahirkan masyarakat yang berilmu ketuhanan serta insan berguna, kerajaan yang ada sekarang ini sewajarnya peka dan tahu hal tersebut. Tanggungjawab terhadap agama, bangsa dan Negara harus dititikberatkan. 

Realitinya sekarang, keadaan itu belum banyak berubah. Pada ke seluruhannya, Sekolah Agama Rakyat di Sabah masih dalam keadaan asal ketika ia mula dibina dengan muridnya 100% adalah beragama Islam. Bagaimana pemimpin-pemimpin Sabah khasnya dan Persekutuan amnya melihat keadaan ini semua?. Sabah yang banyak menyumbang kemenangan UMNO/BN, hanya dilihat sebagai apa?. ‘Fixed Deposit’ sajakah???.. Alahaiiii..

Pemimpin-pimimpin UMNO jangan berlagak sebagai pembela kepada Melayu Islam dan SAR jika memahami hasrat dan kehendak umat Islam keseluruhannya. Jangan juga membisu dan pekak terhadap segala rintihan dan keluhan masyarakat Islam.

Sumber : Klik Di Sini

No comments:

Post a Comment