Friday, 6 July 2012

Selemah-lemah Pak Lah, lemah lagi Najib : UMNO perlu keluar dari ‘KEPOMPONG’ yang dibina oleh Mahathir.

Menarik artikel ini, hanya sekadar berkongsi dengan Minda Fakir semasa SR melayari laman sosial facebook ruangan kumpulan terbuka 'Malaysia Under Conspiracy' bertarikh 06 July 2012.

Orang-orang UMNO wajib baca, dan fikir semasak-masaknya. Siapakah sebenarnya 'duri dalam daging' di dalam UMNO?.


Ia sebuah artikel bekas Semangat 46 dan AJK Umno Bahagian Kuala Pilah abang kepada Kamaruzaman Kamdias Bekas Exco Pemuda Umno Pusat iaitu, Aspan Alias.

Posted by Aspan Alias

If you want to break anything let UMNO do it. If you want to make it worst get UMNO to fix it back.


Terlalu banyak spekulasi tentang pilihanraya umum yang telah tertangguh sebegitu lama. Najib akhirnya merupakan satu-satunya PM dalam sejarah negara yang tidak memanggil pilihanraya untuk mendapatkan mandat dan ‘endorsement’ tentang kepimpinannya. Sekali gus Najib merupakan seorang PM yang paling lemah dalam sejarah negara merdeka kita.

Selemah-lemah Pak Lah, beliau berani memanggil pilihanraya dalam tempoh lima bulan untuk mendapatkan ‘endorsement’ rakyat dan beliau telah mendapat meraih 90% sokongan dalam Dewan Legislatif semasa pilihanraya yang ke11 yang lalu. Peratusan itu hampir sama dengan pilihanraya 1955 dalam mana Perikatan hanya kalah satu kerusi di Pulau Pinang yang ditandingi oleh Sulaiman Palestin.


Mandat yang ada pada hari ini merupakan mandat Pak Lah. Baik buruknya Pak Lah mempunyai kredibiliti yang lebih baik dari Najib sekarang ini. Pak Lah seorang yang berani memanggil pilihanraya walau pun beliau dalam ‘tidur’. Setidak-tidaknya Pak Lah dapat mempertahankan kuasa BN walaupun kehilangan kemenangan tradisi 2/3 di Dewan Parlimen.


Sesungguhnya tindakan Najib menangguhkan pilihanraya merupakan tindakan yang betul. Kenapa betul? Jika dipanggil sekarang pun UMNO/BN akan tewas, jika dipanggil setelah penggal ini tamat pun UMNO/BN akan kalah. Beliau tahu itu. UMNO/BN sememangnya tidak lagi mempunyai formula baik untuk mempertahankan kuasanya kerana persepsi rakyat yang UMNO/BN itu parti yang sudah luntur sudah menjadi stigma dan melekat dalam pemikiran rakyat khususnya dari yang muda-muda.


UMNO Baru tidak mungkin boleh bertahan kerana untuk memperkuatkan kubu pertahanan UMNO, ia berkehendakan pengorbanan semua barisan kepimpinan yang adalah dalam Majlis Tertinggi parti dan kerajaan. Caranya ialah dengan Najib, Muhyiddin serta semua pimpinan pusat berhenti dan mencari seorang pemimpin lain untuk membawa UMNO untuk perubahan. Walaupun ia boleh dilakukan sekarang tetapi pimpinan pada hari ini mempunyai ‘lubang-lubang’ yang besar yang sulit untuk ditutupi oleh sesiapa.


Saya selalu memberikan kritikan ini semasa bergiat dalam parti itu tiga puluh tahun dahulu. Kita telah memohon kepada kepimpinan semasa itu Dr Mahathir Mohamad supaya mengenepikan pemimpin-pemimpin yang tidak elok kerana semasa itu belum seramai ini pemimpin yang tidak berkelakuan baik. UMNO lalai dan tidak mahu melakukan pembersihan awal, kerana Dr Mahathir lebih mementingkan untuk berkuasa lama-lama. Asalkan mereka memberikan sokongan kepada beliau, mereka (pemimpin-pemimpin tidak berguna) masih kekal dalam barisan pimpinan beliau (Mahathir)


Kalau Mahathir jujur dengan negara dan parti, pertamanya kita tidak akan mendapat pemimpin seperti Pak Lah untuk memimpin kita dan juga Najib untuk menggantikan Pak Lah. Sekarang berani kah kita memberikan mandat kepada Muhyiddin jika Najib berhenti dan bersara? Tanyalah orang ramai yang jujur memberikan pandangan. Kita akan mendapat jawapan yang jika Muhyiddin mengambil alih keadaan akan lebih teruk lagi.


Mahathir telah menukar ‘mould’ kepimpinan negara. Sesiapa sahaja yang datang dari ‘mould’ yang sama tidak akan mampu membawa perubahan. Jika UMNO Baru berani bertindak parti itu mesti berani untuk mencari seorang pemimpin lain dari UMNO Baru yang tidak dibentuk oleh ‘mould’ yang dibina oleh Mahathir. Tetapi jika kita memberikan pandangan seperti itu penyokong UMNO akan marah kerana mereka juga adalah dari ‘mould’ yang sama.


Justeru itu, UMNO Baru tidak mungkin berjaya mempertahankan kerusi yang sedia ada, jauh sekali untuk menambah dan merampas kembali dari yang dimenangi oleh pembangkang sebelum ini. Rakyat sudah merasa jelak dengan UMNO Baru dan perangainya. Itulah sebabnya yang muda-muda memilih untuk menyertai Pakatan Rakyat kerana mereka tahu nasib mereka lebih baik dari berada dalam UMNO/BN,


Orang ramai tahu tidak ada parti yang ‘perfect’ tetapi UMNO dan BN terlalu lemah dan tidak berkualiti lagi. Itu sebabnya saya selalu sangat berkata. ‘the worst of Pakatan Rakyat is lot better than the best of BN’.


BN sepatutnya memahami kehendak rakyat tetapi pimpinan mereka tidak dapat langsung mengawal diri mereka untuk mengelak dari melakukan perkara-perkara yang dibenci rakyat. Pimpinan BN sudah begitu ketagih dengan salahguna kuasa dan mengambil semua kesempatan untuk mengelirukan rakyat bagi kepentingan peribadi mereka.


Pimpinan UMNO/BN terlalu ketinggalan zaman kerana mereka tidak menyedari yang rakyat sedang memerhatikan setiap gelagat mereka dan mereka telah jauh kehadapan dalam pemikiran mereka. Pimpinan UMNO/BN masih lagi menyanyikan lagu-lagu lama yang berlirikkan ungkitan dan mengenang jasa, isu yang sudah basi dan tidak dapat diterima oleh rakyat lagi. Masakan rakyat mahu menyokong orang yang berjasa semasa dahulu jika orang itu bertindak merogol dan memunah ranahkan kita.


Bagi rakyat, sudah nampak jelas yang mereka telah mengambil keputusan. UMNO/BN perlu duduk dibelakang buat lima tahun ini. Perbaiki parti dan kembali berjuang selepas segala yang buruk itu sudah tiada lagi dalam UMNO/BN.


Tetapi pula, saya pernah berkata yang UMNO/BN diibaratkan seperti ayam daging. Apabila keluar sahaja dari reban ia tidak dapat menempuh kehidupan lagi. Ayam-ayam itu akan mati kerana selalunya mereka disuapkan makanan tidak berhenti-henti. PAS dan DAP pula di ibaratkan sebagai ayam kampung, sudah biasa untuk mencari makanan sendiri.


Bagi UMNO/BN, satu-satunya peluang untuk menjadi parti yang relevan, ia perlu mencari kepimpinan baru yang tidak terbentuk dalam ‘mould’ yang dibina oleh Dr Mahathir. Selagi pimpinan dari ‘mould’ yang ada pada hari ini seperti Najib, Muhyiddin dan lain-lain UMNO/BN akan menjadi sejarah yang sangat enak dibaca oleh generasi yang akan datang.


Kita mesti ingat, yang dialami oleh UMNO sekarang ialah krisis keyakinan yang terlalu buruk dan tidak mungkin barisan yang mengalami krisis ini akan berjaya membawa apa-apa perubahan dan transforsi.


Ingat kata-kata saya ini; ‘If you want to break anything give the job to UMNO. If you want to make it worst, get UMNO to fix it back”
..

Posted by Aspan Alias 

No comments:

Post a Comment