Sunday, 5 October 2014

Mampukah USNO (Baru) Singkirkan UMNO (Baru) di Sabah?

Nama USNO dan UMNO hanya dibezakan dengan sebutan melalui huruf 'S' dan 'M'..(Small n Medium)

'S' merujuk kepada 'Sabah', manakala 'M' merujuk kepada 'Malaya'.. Buang 'S' dan 'M', yang tinggal 'U-NO' (You? No!).. Atau, dalam bahasa 'Bajau Samah' (salah satu etnik di Sabah), 'U NO' membawa maksud 'Dia la itu'..

Sejarah USNO dan UMNO tidak jauh bezanya, pernah diterajui awal oleh dua orang pemimpin tersohor yang masing-masing berjuang menuntut pembebasan sehingga tercapainya kemerdekaan.. Kedua parti politik ini juga pernah dibatalkan, namun berjaya dihidupkan semula.. Kini dengan jenama baru iaitu 'USNO (Baru)' dan 'UMNO (Baru)'..

UMNO dibatalkan dalam zaman Mahathir, begitu juga USNO terhapusnya dalam rekod sejarah politik Sabah pada zaman Mahathir.. Nama-nama seperti Tengku Abdul Rahman dan Tun Mustapha sudah tidak asing kepada rakyat Sabah khususnya dan Malaysia amnya..

Kenapa 'USNO (Baru)' dihidupkan semula di Sabah?.. Ianya menjadi satu titik persoalan kepada Saya Ready.. 
 • Apakah kerana slogan 'Hidup UMNO'?
 • Adakah UMNO gagal membawa aspirasi yang dikehendaki oleh rakyat Sabah?
 • Atau, UMNO mahu menjadikan Sabah sebagai tanah jajahan yang sama taraf dengan negeri-negeri di Semananjung Tanah Melayu?
Saya Ready sengaja tak nak mengulas kronologi ini, cuma hanya timbulkan beberapa persoalan supaya pembaca dapat berfikir dan menilai dengan sendirinya.. Kerana semua faham, dalam situasi atau susana politik masa kini, pelbagai andaian atau persepsi buruk dilontaran terhadap pentadbiran kerajaan UMNO Barisan Nasional di Sabah.. KENAPA?..

Sehingga berlakunya polemik membawa Sabah keluar dari Malaysia yang digarap oleh tangan-tangan ghaib.. Isu ini terlalu kompleks dibahaskan, dalam konteks gabungan 'Persekutuan Malaysia'.. Perdebatan demi perdebatan dirungkaikan, semua mahu menang.. Masing-masing kemukakan fakta dan alasan untuk santapan rakyat bagi menarik perhatian mereka.. 

Dengan gagasan baru ini, mampukah USNO (Baru) meyingkirkan UMNO (Baru) di Sabah?.. Menilai lebih awal itu adalah tidak adil, Saya Ready hanya mampu berkata.. TUNGGU DAN LIHAT!!.. Adakah rakyat Sabah mahu membuat perubahan atau mahu merelakan keadaan seperti yang ada sekarang ini?..


Haji Dulli Tiaseh
Presiden USNO (Baru)
USNO (Baru) mengajak 'HAYAT PERDANA USNO BARU SUPREME COUNCILS AND DIVISIONAL HEADS', dan penghuni alam maya ini serta penduduk Sabah amnya, kawan-kawan dan sahabat handai, ingin mengajak sama untuk kita merenung dan menjiwai, apakah 'Ultra Perjuangan' yang dimiliki harus diperjuangankan terhadap negara kita tercinta ini.

Bersesuaian dengan 'Rahmat' kemunculan dan kewujudan semula parti USNO (Baru), yang mana pernah dan telah menempah sejarah 'Nikmat' kepada semua penduduk Sabah tidak mengira apa bangsa atau agama yang pernah menikmatinya. Maka saya selaku Presiden USNO (Baru) tidak keterlaluan mengajak, marilah kita semua sama berkorban masa, harta, tenaga, buah fikiran dan kepercayaan yang jitu ke arah 'Satu Perjuangan' untuk menjadikan Sabah ini dapat dipastikan mewujudkan yang pasti: Ada KESAMARATAAN (Equality) pengagihan dalam semua bentuk Hak (Rights) agihan daripada sumber hasil kekayaan negara ini yang tidak samarata hingga kepada bentuk elaun guru-guru Sabah dan Semananjung, harga barang yang tinggi, tangga gaji buruh yang tidak samarata sedangkan harga barang di Sabah jauh lebih mahal daripada disemananjung. Hak untuk bersuara dalam pengagihan peluang pekerjaan dan peluang untuk menjawat jawatan Pegawai Tinggi dari agihan orang Sabah masih ditahap yang rendah dalam kerajaan, projek-projek kerajaan, perniagaan, perusahaan yang menjurus kepada pembangunan insan untuk melistarikan hidup rakyat Bumiputra Sabah.

Saya mengajak sama untuk baca serta fikirkan dan jika perlu, ayuh kita jalankan tugas untuk menegur kerajaan negeri, bersesuaian dengan pendirian USNO (Baru) untuk berdiri ditengah yang TIDAK menyebelahi Kerajaan mahupun Pembangkang.

"Macamana semua ini bisa terjadi secara berleluasa?, kita lemah dalam kuasa politik yang tidak bisa bercakap sumbang kepada kerajaan. Kelemahan ini diambil kesempatan dalam kesempitan oleh mereka yang mengaut kekayaan. Kita tidak berdaya membuat kawalan yang ketat, dibuat seolah-olah negara ini sudah hilang pedoman dan longgar segala peraturan. Lemah dalam mentafsir perundangan yang ada seperti tiada penghuni atau kita tiada dalam negara ini untuk mengawalselia apa yang ada, sehingga hasil masyul kekayaan negara ini diterokai dan dibolosi".

Kita biarkan minyak mentah dan hutan belantara kita yang tebal dengan "virgin forests" diterokai dan dinodai. Kita tak cakap apapun, ' Au no buli memboros/membohos atau nya uun no soro kan bani bertutur'. Kenapa dan mengapa?. Kita TIDAK diberi KESAMARATAAN dari segi pengagihan hasil. Ini juga telah menjadi isu panas disebabkan rakyat marah Si Petugas ADUN dan MP tidak menjalankan kewajibannya yang sepatutnya diangkat dan dicanang diperingkat atasan di DEWAN Negeri dan NEGARA. Tanggungjawab ini BUKAN TERLEPAS PANDANG tetapi DILEPASKAN PANDANGAN yang seharusnya dilaksanakan. Mereka gagal dan rakyat perlukan PEMBAHARUAN.

Kita tidak diberi kesamarataan dalam segi pengagihan hasil. HASIL dari semua sudut hasil 'you just name it'.
Apa lagi kalau cerita mengenai hasil cukai jangan ceritalah, panjang ceritanya, itupun sudah terlepas pandang. Pada hal terlalu banyak SUMBANGAN TETAP yang boleh diperolehi darinya.

Oleh itu kepada semua pejuang dan yang bakal menyertai perjuangan ini, mari kita berganding bahu untuk menyedarkan mereka yang terlupa untuk bangun semula ATAU kembalilah semula kepangkal jalan untuk mencintai negara sendiri. DAN kepada diri saya dan kawan-kawan serta sahabat handai seperjuangan, saya mengajak dan menyeru supaya kita tempah sedalam-dalamnya apa yang harus kita bawa untuk diperjuangkan. Salah satu daripadanya ialah untuk membetulkan dan membela "KEBENARAN" dalam segala kepahitan yang kita lalui dan perolehi selama 22 tahun lebih USNO terkubur. Dan JANGAN LUPA, MENERUSKAN PERJALANAN PERJUANGAN ASAL USNO YANG MASIH JAUH KEHADAPAN. Dengan tekad semangat yang kuat, USNO (Baru) yang diberi 'Rahmat dan Nikmat' ini akan terus menerus meluruh kehadapan bagi menjayakan GOAL yang di ciptaNya. Dan, kita semua ini adalahlah Pewaris Bangsa untuk meneruskannya.. Ins sha Allah..

HAJI DULLI TIASEH


Mohd Zakaria Ilyas
Tahniah kerana dapat mendaftar semula USNO Parti Keramat Negeri Sabah. Ketika saya baru berjinak-jinak dengan Politilk pada tahun 1962, saya pernah dengar suara lantang Tun Mustapha "USNO PARTI BUMIPUTRA SABAH BERBILANG KAUM. KITA TENTANG HABIS-HABISAN RACIAL PARTI KERANA JIKA KITA MEMENTINGKAN BANGSA SENDIRI SAJA PASTI SABAH AKAN HILANG KUASA DAN MERTABATNYA". USNO telah mempertahankan ideologi ini mula pada 23 haribulan Disember 1962 hingga ke tahun 1975.

Kekuatan Sabah melalui Parti USNO telah membuat Kuala Lumpur takut dan telah mencari berbagai jalan menjatuhkan Kerajaan USNO, Tun Razak membantu Tun Fuad Stephens seorang pemimpin Sabah yang racist. Ingatkah kita bahawa dalam tahun 1962 Donald Stephen yang pada ketika itu "HUGUAN SIOU KADAZAN" telah menubuhkan Parti Kebangsaan Kadazan yang telah membelakangkan bangsa Dusun dan Murut menyebabkan Datuk GS Sundang menubuh PMO sebuah Parti mirip kepada perjuangan USNO ketika itu. 

Donald Stephen telah menyedari bahawa PMO besar kemungkinan akan lebih kuat, lalu memaksa GS Sundang bergabung dalam UPKO kononnya untuk memperkasakan kedudukan Dusun, Kadazan dan Murut. Donald Stephen membubarkan Parti UPKO dan masuk USNO dengan missi jahat yang tersirat di hatinya mahu menumbangkan Kerajaan USNO yang semakin kuat dan perkasa ketika itu. Tun Fuad telah bersekongkol dengan Tun Razak menjatuhkan USNO. Tun Razak telah meluluskan Pendaftaran Parti BERJAYA yang telah berjaya mengalahkan USNO dalam Pilihanraya Umum 1976. 

Tun Razak membantu Berjaya dengan meletakan syarat, "SHARE MINYAK 20% YANG DIMINTA OLEH USNO YANG DIPERSETUJUINYA DIBATALKAN, DAN MAHU BERJAYA MENERIMA 5% SAHAJA. PEMIMPIN-PEMIMPIN BERJAYA YANG OTAK UDANG TELAH MENANDATANGANI PERSETUJUAN DENGAN MENERIMA 5%".

PERJUANGAN USNO MULA TERBANTUT KERANA KERAJAAN KUALA LUMPUR TIDAK LAGI MEMPERDULIKAN SUARA USNO. KEMUDIAN TIMBUL LAGI SATU PARTI BERSIFAT RACIST DAN RELIGIOUS PARTI YANG DIPIMPIN OLEH HUGUAN SIOU, TS PAIRIN KITINGAN YANG TELAH MENUMBANGKAN KERAJAAN BERJAYA. USNO HAMPIR2 MEMENANGI PILIHANRAYA 1985. PBS PARTI YANG BERLANDASKAN BANGSA DAN UGAMA ITU MENDAPAT TENTANGAN DARIPADA KUALA LUMPUR SEHINGGA PBS KELUAR DARI BARISAN NASIONAL 1994. 


KITA HAYATI BETAPA PINTARNYA KUALA LUMPUR MENIPU USNO PADA 1990 SUPAYA MEMBENARKAN UMNO MASUK KE SABAH DAN DIJANJIKAN TUN MUSTAPHA KETUA UMNO SABAH MERANGKAP KETUA MENTERI. KEBIMBANGAN MAHATHIR MEMUNCAK KERANA USNO SUDAH MEMENANGI SEMULA KUASA POLITIK DI SABAH LALU MEMINTA TUN MUSTAPHA MEMBUBARKAN USNO SEBELUM IA DILANTIK KETUA MENTERI.

SETELAH BERJAYA MEMBUBARKAN USNO DAN UMNO MASUK KESABAH, Tun Sakaran Dandai pemimpin yang sangat lemah pula yang dilantik Ketua Menteri Sabah. Ingatlah wahai RAKYAT SABAH, Parti-parti yang telah merosakkan USNO semuanya sudah mati dan mana-mana Parti dan Pemimpin yang masih hidup sudah menjadi anjing-anjing Kuala Lumpur. Setelah Tun Mustapha meninggal pemimpin-pemimpin USNO yang telah menyedari kesilapan pemimpin-pemimpin USNO pada masa lalu telah memohon mendaftar kembali Parti USNO tetapi ditentang keras oleh UMNO.

Syukurlah dengan kepimpinan, ketabahan dan kegigihan seorang Pemimpin, TUAN HAJI DULI TIASEH bersama dengan beberapa pemimpin yang lain telah berjaya mendaftarkan kembali USNO pada 28hb September, 2013 iaitu 22 tahun USNO terkubur.

Saya ingin mengajak semua rakyat Sabah supaya kembali menyokong Perjuangan USNO untuk mengembalikan semua hak-hak Rakyat dan Negeri Sabah yang telah hilang diambil oleh Kuala Lumpur.

Untuk menjayakan missi USNO ini "KAMI BARISAN PEMIMPIN BARU USNO" mengajak dan meminta semua Pemimpin-pemimpin Bumiputra Sabah menyokong, menyumbangkan idea-idea yang bernas dan boleh membantu USNO untuk mencapai matalamatnya.

Suarakan pandangan kamu dengan lantang tanpa segan silu. Beritahu kami apa yang harus kami buat untuk memperjuangkan nasib anda. Kami akan berjuang bersendirian tanpa bergabung dengan mana-mana Parti yang lain samaada Barisan Nasional atau parti-parti lain di luar Barisan Nasional.

WADAH PERJUANGAN PEMIMPIN-PEMIMPIN BARU USNO IALAH MEMBERI KHIDMAT, MENGEMBALIKAN KEBEBASAN, KESAMARATAAN, HAK-HAK, LIBERTI, KEMAKMURAN DAN KESELAMATAN RAKYAT DAN NEGERI SABAH. MOGA DENGAN SOKONGAN PADU RAKYAT DAPAT KITA MEREALISASIKAN WADAH PERJUANGAN INI".

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN RAKYAT SABAH.

Mohd Zakaria IlyasNota : Kenyataan dua pemimpin di atas dikutip dari wall akaun facebook Haji Dulli Tiaseh, Presiden USNO (Baru)..

8 comments:

 1. Replies
  1. Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE
   Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE

   Delete
  2. saya mengucapkan banyak terima kasih kepada aki sUkrO yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama aki sUkrO dan dengan senang hati aki sUkrO mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi aki sUkrO semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi aki sUkrO DI =081 242 333 760 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama aki sUkrO

   apakah anda termasuk yang tercantung di bawah ini.?
   1. Di Lilit Hutang
   2. Selalu kalah Dalam Bermain Togel
   3. Barang berharga Anda udah Habis Buat Judi Togei
   4. Anda Udah ke mana-mana tapi tidak menghasiikan Solusi yang tepat Jangan Anda Putus Asa…!!!
   Anda sudah berada Di blog yang sangat tepat anda bisa rubah nasib disini dengan angka rit
   al 2D=3D=4D
   Kami akan membantu anda semua dengan Angka 2D 3D atau 4D hAsil Riktual Kami
   Anda Cukup Mengganti Biaya Riktual Angka Nya Saja 300rb Dengan
   cara kirim pulsa 300 ribu di no:081 242 333 760
   kami hanya membantu anda semua dengan Angka ritual Kami..Kami dengan bantuan Supranatural Bisa menghasilkan Angka Ritual Yang Sangat Mengagumkan…Bisa Menerawang Angka Yang Bakal Keluar Untuk Toto Singapore Maupun Hongkong…Kami bekerja tiada henti Untuk Bisa menembus Angka yang bakal Keluar..dengan Jaminan 100% gol / Tembus…!!!! Tapi Ingat Kami Hanya Memberikan Angka Ritual Kami Hanya Kepada Anda Yang Benar-benar dengan sangat Membutuhkan Angka Ritual Kami .. Kunci Kami Anda Harus OPTIMIS Angka Bakal Tembus…Hanya dengan Sebuah Otimis Anda bisa Menang…!!!
   Jika anda Membutuhkan Angka Ghoib Hasil Ritual aki sUkrO 2D,3D,4D di jamin Tembus 100% terimakasih

   Delete
  3. Assalamu alaikum wr wb...
   Sebelumnya saya ucapkan terima kasih buat admin, karna ditempat ini saya ingin membagi cerita buat pengunjung blog ini.
   Saya seorang janda 3 anak yg masi sekolah yg harus saya biayai. Untuk membiayainya saya banting tulang cari uang hinggah memiliki hutang di rentenir dan bank total semuanya 2,7 M yg membuat saya stres hampir bunuh diri, dikarnakan usaha bangkrut.
   Tapi saya tdk putus asah untuk mencari solusi hingga saya menemukan website tentang program hibah dana gaib dan menyimak isi webnya. Ternyata ada Program Hibah Dana Gaib Khusus untuk orang yg terdesak seperti saya ini, awalnya memang saya ragu tapi saya beranikan diri untuk ikut program hibah dana gaib dan memohonkan dana 5 m, proses slama 2 hari saya tunggu.
   2 hari kemudian saya mendapat info dari bpk Kh. Jaya kalau dana yg saya mohonkan sudah cair dan sudah masuk direkening BCA saya, saya coba cek, astafirulloh dana 5 M benaran sudah masuk. Sujud sukur ya alloh terimah kasi banyak pk kh. Jaya berkat prantara bpk saya bisa melunasi hutang dan menebus rumah dan mobil yg disita bank.
   Siapa tau diantara anda ada yg seperti saya, silakan kunjungi website www.danagaib.xtgem.com atau hubungi 0851 4534 1286 kh jaya

   Delete
 2. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI  Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

  ReplyDelete
 3. Saya ingin menyampaikan kepada seluruh Tki yang bekerja di negeri orang saya ibu HALIMAH seorang TKI DI MALAYSIA pengen pulang ke indo tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan hamil gaji suami itupun buat makan sedangkan hutang banyak kebetulan suami saya buka-buka facebook mendapatkan nomor aki katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi aki dan minta angka bocoran THAILAND angka yang di berikan 4D ternyata betul-betul tembus 100% bagi saudarah-saudara di indo mau di luar negri apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah anda hubungi aki wowo di nomor +6285328880180--/-085-328-880-180 silahkan buktikan sendiri aki tidak melayani SMS demi allah saya sudah membuktikan. untuk info lebih jelas Klik: KLIK DI SINI

  ReplyDelete
 4. Congratulations to Haji Dulli in bringing back and reviving USNO into the political scene.

  ReplyDelete
 5. saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan
  saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

  ReplyDelete